• ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ 210 24 00 366
  • ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ 40€

Αύγουστος : O μήνας ενημέρωσης για τη ψωρίαση

Αναρτήθηκε 05/08/2020

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας ενημέρωσης για τη ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια συχνή, χρόνια, φλεγμονώδης δερματοπάθεια που προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού και διαφέρει ανάλογα με τη φυλή, το γεωγραφικό πλάτος και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Οι άντρες και οι γυναίκες προσβάλλονται εξίσου. Η ψωρίαση επίσης, ΔΕΝ κολλάει από άνθρωπο σε άνθρωπο. 

Σύμφωνα με το Σωματείο Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών "Καλυψώ" η συνήθης ηλικία έναρξης είναι η 3η-4η δεκαετία της ζωής και περίπου 10-15% των ασθενών εμφανίζουν τη νόσο πριν την ηλικία των 10 ετών. Στην περίπτωση αυτή προσβάλλεται μεγαλύτερη έκταση του σώματος και η νόσος ανταποκρίνεται σημαντικά λιγότερο στην τοπική θεραπεία. Η ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματοπάθεια με ποικίλα συμπτώματα. Τα συνηθέστερα συμπτώματα της ψωρίασης είναι οι τραχιές κόκκινες πλάκες με καλοσχηματισμένο περίγραμμα. Αυτές οι στρογγυλές ή οβάλ πλάκες ψωρίασης καλύπτονται από παχιά λευκή επιδερμίδα, που ονομάζεται φολίδα (λέπι). Τόσο το μέγεθος, όσο και ο αριθμός των βλαβών ποικίλει. Αυτή η πολύ συνηθισμένη δερματοπάθεια μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Η ψωρίαση εμφανίζεται συνήθως σε σημεία του δέρματος που υπόκεινται σε τριβή, όπως τα γόνατα, οι αγκώνες, η κοιλιά και το κάτω τμήμα της πλάτης. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο τριχωτό, τα χέρια και τα πόδια, τα νύχια και τις βλεννογόνους μεμβράνες.

Τι προκαλεί την ψωρίαση;

Δεν γνωρίζουμε ακόμη με ακρίβεια τα αίτια που προκαλούν τη ψωρίαση. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα με γενετική προδιάθεση στην ασθένεια αυτή, όταν συντρέχουν συγκεκριμένοι παράγοντες όπως: 

  • άγχος
  • υπερβολική εργασία
  • ψυχολογικό σοκ
  • ρούχα που τρίβονται στο δέρμα
  • συγκεκριμένα φάρμακα
  • κάποια μόλυνση (ρινοφαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα… )

Ουσιαστικά η ψωρίαση προκαλείται από χρόνια φλεγμονή του δέρματος, η οποία, επιβεβαιωμένη από την παρουσία Τ-λεμφοκυττάρων, επιταχύνει τη διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της παραγωγής κερατινοκυττάρων, δηλαδή επιδερμικών κυττάρων. Αντί της συνήθους διαδικασίας ανανέωσης των 28 ημερών, τα κερατινοκύτταρα χρειάζονται μόλις 3-4 ημέρες για να περάσουν από τη βασική στιβάδα στην κερατίνη στιβάδα της επιδερμίδας. Τα κύτταρα παραμένουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας και αρχίζουν να συσσωρεύονται. Αυτό προκαλεί τις κόκκινες φολιδωτές πλάκες ή αλλιώς τη ψωρίαση. Αν και αυτές οι πλάκες ψωρίασης μπορεί ορισμένες φορές να είναι δυσδιάκριτες, άλλες είναι πολύ εμφανείς και συνεπώς αποτελούν μειονέκτημα για τα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση.

Ποιοι είναι οι τύποι της ψωρίασης;

Οι κύριες βλάβες του δέρματος στην ψωρίαση είναι παχιές, κόκκινες πλάκες με χαλαρά προσκολλημένα «λέπια» στην επιφάνειά τους. Η συχνότερη μορφή είναι η κατά πλάκας ψωρίαση που συνήθως εντοπίζεται στους αγκώνες, στα γόνατα, στο τριχωτό της κεφαλής, στο κατώτερο τμήμα της ράχης αλλά και παντού στο σώμα. Χαρακτηριστικά συνοδά συμπτώματα είναι στην περίπτωση αυτή ο κνησμός, η απολέπιση και η αιμορραγία.

Άλλη συνηθισμένη μορφή είναι η σταγονοειδής ψωρίαση, η οποία εμφανίζεται συνήθως μετά από στρεπτοκοκκική λοίμωξη σε νεότερους ασθενείς. Παρατηρούνται πολλαπλά, υπό μορφή σταγόνας, κόκκινα στίγματα κυρίως στον κορμό, στα άνω και στα κάτω άκρα.

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε τη συγκεκριμένη νόσο, σας προτείνουμε να χρησιμοποείται στην φρόντιδα σώματος το body butter καθώς και τις μπάρες μασάζ iperfumes. Τα δύο αυτά προιόντα  μας έχουν φυσικά μαλλακτικά συστατικά που βοηθούν στην αντιμετώπιση της. 

Το Blog

Διαβάστε τα νέα μας καθώς και σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα προιόντα που θα βρείτε στο κατάστημά μας.


προσφατα αρθρα